Kategorie

Nowości

Okularnice
35,99 zł

Darmoděj a další (Darmodziej i inne)


  • Kod: 6603872
  • Producent: MONITOR Records
  • Kod producenta: 8590166038723
  • Wykonawca: Jaromir Nohavica
  • Nośnik: CD
  • Cena: 41,99 zł
  • Poleć produkt

Piosenka Artystyczna
premiera polska:
2013-05-07
kontynent: Europa
kraj: Czechy
opakowanie: plastikowe etui
opis:

Jaromír Nohavica, piosenkarz, autor tekstów, tłumacz, urodzony 7.06.1953 r. w Ostrawie.

Jako artysta najpierw próbował swych sił pisząc teksty. Zaczynał z regionalnymi grupami Atlantis (1967), Noe (1968), pisał dla grupy rockowej Majestic, współpracował z Czeskim Radiem w Ostrawie i z czołowymi ostrawskimi wykonawcami muzyki pop – Petrem Němcem, Věrą Špinarovą, Marią Rottrovą. W 1981 r. w podziemnym wydawnictwie wydał przekład zbioru fraszek polskiego poety Jana Sztaudyngera Piórka, napisał także teksty do piosenek V. Hlavički, wykorzystanych w inscenizacji Teatru Cieszyńskiego Dundo Maroje albo Lišák Pomet.

Siła wyrazu Nohavicy tkwi w dokładnym i zdyscyplinowanym podporządkowaniu się słowu. Swoją wypowiedź podkreśla on przez wzorową deklamację, wybrany typ języka (np. żargon określonej grupy zawodowej, dialekt ostrawski itp.), określoną budowę melodii z licznymi powtórzeniami (na wzór ballad ludowych) i odpowiednie zmiany planu muzycznego – od ludowości do szansonu. Obecnie Nohavica koncertuje zarówno jako solista, jak i z towarzyszeniem zespołu Kapela (z którym nagrał album Koncert) lub Čechomor. Jest niewątpliwie najbardziej lubianym i najczęściej słuchanym czeskim piosenkarzem, ogromną osobowością czeskiej piosenki, wszechstronnie utalentowanym artystą, stanowiącym oryginalną osobowość na naszej scenie piosenkarskiej. Oderwał się od roli „folkowego męczennika” lat 80. Jego popularność nie spadła nawet po r. 1989, wręcz przeciwnie: jako oryginalny artysta, idący swoją własną drogą, potrafił poradzić sobie z radykalną polistopadową zmianą pozycji muzyki folkowej w czeskim społeczeństwie.

Dyskografia:
1988: Darmoděj (Darmodziej)
1989: Osmá barva duhy (Ósmy kolor tęczy)
1990: V tom roce pitomém (W tym durnym roku)
1993: Mikymauzoleum (Mikimauzoleum)
1994: Tři čuníci (Trzy świnki)
1995: Darmoděj a další (Darmodziej i inne)
1996: Divné století (Dziwne stulecie)
1998: Koncert – J. Nohavica & Kapela (Koncert – płyta koncertowa)
2000: Moje smutné srdce (Moje smutne serce)
2002: Rok ďábla (Rok diabła – ścieżka dźwiękowa)
2003: Babylon (Babilon)
2006: Pražská pálená (Praska palona) – płyta z praskich koncertów, nie wydana, lecz oficjalnie udostępniona w Internecie do wypalenia na CD.
2006: Doma (W domu) – zapis koncertu na żywo w hali Karolina w Ostrawie – wersja DVD plus CD.
2006: Od Jarka pod stromeček (Od Jarka pod choinkę) – płyta niewydana, lecz oficjalnie udostępniona w Internecie do wypalenia na CD.
2008: Ikarus (Ikarus)
2009: Jarek Nohavica v Lucerně (Jarek Nohavica w Lucernie) – praski koncert z 16 kwietnia 2009 dostępny w wersjach CD i DVD.
2012: Tak mě tu máš
2013: Jaromir Nohavica Kometa - The Best of Nohavica

utwory:
1. Hermankove Stesti
2. Darmodej
3. Mladicka Basnirka
4. Robinzon
5. Zatimco Se Koupes
6. Svatky Slunovratu
7. Pritel
8. Na Dvore Divadla
9. Zitra Rano V Pet
10. Kometa
11. Blazniva Marketa
12. Dokud Se Zpiva
13. Krajina Po Bitve
14. Mozna, Ze Se Mylim
15. Mys

wydano: 1995
more info2: www.nohavica.cz

Obrazek 1

Obrazek 1


Obrazek 1


Obrazek 1


partner wydawnictwa: